Gebitsbeschermers

Gebitsbeschermers zijn te verdelen in drie verschillende soorten:

  1. Prefab beschermers
    Deze zijn niet zijn aan te passen. Hier kunnen we kort over zijn, die zijn niet aan te bevelen omdat ze erg slecht beschermen.
  2. Boil and bite beschermers
    Dit zijn beschermers die eerst moeten worden verwarmd waarna ze direct in de mond kunnen worden aangepast. De meeste boil and bite beschermers zijn gemaakt van ethyleen vinyl acetaat (EVA). Dit materiaal heeft goede beschermende eigenschappen en wordt daarom ook gebruikt voor op maat gemaakte beschermers (zie hieronder). Om van de EVA-platen een gebitsbeschermer te maken moeten die platen zodanig worden verwarmd dat dit niet prettig is in de mond. Daarom worden ze altijd te ver afgekoeld om in de mond te vervormen waardoor een goede pasvorm onmogelijk te bereiken is. Om die reden worden boil and bite beschermers die gemaakt zijn van EVA afgeraden. Dit probleem bestaat niet bij boil and bite beschermers die zijn gemaakt van Vistamaxx (Braceguard en Toothguard). Dit materiaal hoeft minder hoog te worden verwarmd en blijft ruim een minuut makkelijk aan te passen in de mond zonder dat het gevaar bestaat dat de slijmvliezen in de mond verbranden. Hierdoor is de bescherming die verkregen kan worden met een goed aangepaste Braceguard of Toothguard vergelijkbaar met een standaard op maat gemaakt mondbeschermer die is gemaakt van meerdere lagen EVA.
  3. Op maat gemaakte beschermers
    Deze beschermers zijn superieur qua pasvorm, draagcomfort en beschermende eigenschappen. Doordat ze worden gemaakt op een gipsmodel kunnen de EVA platen optimaal worden verwerkt. Ook kan bijna elke gewenste kleur worden toegepast. Door de beschermer vrij te houden aan de voorzijde van de snijtanden kan een soort “airbag” worden ingebouwd waardoor een nog betere bescherming kan worden geboden. Afhankelijk van de grootte van de te verwachten klappen kan de dikte van de beschermer individueel worden aangepast.